Rúdtánc tanulás otthon? Az edzés menete. 3. rész

Ha te is azok közé tartozol, akik komolyan gondolkodnak azon, hogy kipróbálják a rúdtáncot, viszont nem találsz a közelben stúdiót, vagy már rabja vagy a sportnak és szívesen gyakorolnál többet, akkor kezdd el a rúdtánc tanulást otthon! Cikksorozatunk a segítségedre lesz ebben.
 

Kozák-Bartos Kriszta

Kozák-Bartos Kriszta

2018. március 26.

M iután beszereztél mindent, ami az otthoni rúdtánc tanuláshoz szükséges lehet, nézzük meg, miből áll egy edzés.
 

Rúdtánc tanulás otthon - BEMELEGÍTÉS
Az első és legfontosabb lépés minden esetben az alapos bemelegítés. Többféle technikát alkalmazhatsz, haladhatsz fentről lefelé, vagy lentről felfelé. A lényeg, hogy minden ízületet alaposan melegíts be, mozgass át. Ha tanácstalannak érzed magad, itt találsz egy általános bemelegítéshez segítséget:

 
 

Rúdtánc tanulás otthon – ERŐSÍTÉS
Bemelegítés után javasolt néhány erősítő gyakorlat is, természetesen a rúd használatával, könnyebbtől a nehezebb felé haladva. Ezek a gyakorlatok rendkívül jól fejlesztik azokat az izmokat, amelyeket egy rúdtánc edzés során használsz. Nem szükséges nagy ismétlésszám. Amikor azt érzed, hogy már nem tudsz többet csinálni, akkor csinálj még plusz kettőt. Így biztosan fejlődni fogsz!
Erősítéshez segítséget itt találsz:
 

Rúdtánc tanulás otthon – EDZÉS
Mit csináljak? Mit gyakoroljak?
Cikksorozatom második részében már olvashattál az oktató anyagokról. Ha elmulasztottad a cikket, ezen a linken megtalálod:
 

A legfontosabb, amit szem előtt kell tartanod, az a folytonosság. A rúdtáncban az elemek egymásra épülnek, így a sérülések elkerülése érdekében mindenképp tartsd be az alapvető szabályokat.

1. Kezdetben különböző egyszerűbb forgásokkal szokj hozzá a rúdhoz, erősítsd meg az izmaid.
2. Bármennyire is csábító, NE használj tapadást elősegítő szereket.
3. Mielőtt a tested megpróbálod 180 fokban elfordítani (kvázi fejjel lefelé menni) , győződj meg arról, hogy a lábkulcsod / kereszted / krucifixed stabil. Amíg nem tudod alapállásban megtartani magad csak a lábkulccsal, addig életveszélyes bármilyen fordított elembe fogni.
4. Ha bármilyen gyakorlat közben ízületi fájdalmat érzel, ne folytasd. Kérd ki egy szakképzett edző véleményét, aki javítja a tartáshibákat, így megkímélheted magad egy hosszan elhúzódó sérüléstől.
5. Ne rohanj, ne türelmetlenkedj! A kapkodás csak hibát hibára halmoz. Adj időt magadnak! A Mount Everestet sem egy nap alatt másszák meg.
 
Rúdtánc tanulás otthon – NYÚJTÁS
A rúdtánchoz nem csak kellő erő, de egy bizonyos szint után megfelelő hajlékonyság is szükséges az elemek szép és pontos kivitelezéséhez. Többek között ezért sem érdemes „ellógni” az edzések végén a nyújtást. Ha éppen idő szűkében vagy, akkor egy gyors, általános nyújtás is bőven elegendő, viszont célszerű hetente legalább egyszer egy hosszabb, a spárgákat, terpeszt, hát és vállhajlékonyságot fejlesztő programot beiktatni.


Láthatod, hogy ez a sport elég sok odafigyelést és precizitást igényel. Egy normál aerobik edzéshez képest sokkal nagyobb a sérülés esélye, ezért kérlek, amennyiben bizonytalan vagy egy-egy gyakorlat kivitelezését illetően, vagy edzés során izületi fájdalmat érzel (az normális, ha a rúd tépi a bőröd), mindenképp kérd ki egy szakképzett edző segítségét.
Hidd el, rengeteg időt és pénzt spórolhatsz meg azzal, ha néha-néha inkább ellátogatsz egy magán vagy csoportos órára. Saját tapasztalat alapján egy teljes vállrehab 3-6 hónap, és egy hozzáértő szakember, aki megfelelő gyakorlatokat ad neked a rehabilitáció során, szintén nem két forint. Erre az életre ezt a testet kaptad, vigyázz rá. :)
Sorozatunk 1. és 2. része itt elérhető:
1. rész
2. rész
A 4. pedig itt

 
Kérdésed lenne? Írhatsz nekem üzenetet a blog@poleheaven.hu e-mail címre.

Amennyiben szeretnél az otthoni gyakorlás mellett szakszerű edzői segítséget is igénybe venni, akár csak alkalmi jelleggel, akkor Budapest 7. kerületében várunk sok szeretettel!
Bejelentkezéssel kapcsolatos információkért kattints IDE!

Ha pedig az otthoni gyakorláshoz keresel segédanyagot, a Rúdsport elemek a gyakorlatban könyveket Neked találták ki.
http://www.poleheaven.hu/rudsport_konyv

Share:

Megtekintve: