Rúdtánc tanulás otthon? Mire van szükségem? 1. rész

Ha te is azok közé tartozol, akik komolyan gondolkodnak azon, hogy kipróbálják a rúdtáncot, viszont nem találsz a közelben stúdiót, vagy már rabja vagy a sportnak és szívesen gyakorolnál többet, akkor kezdd el a rúdtánc tanulást otthon! Cikksorozatunk a segítségedre lesz ebben.

Kozák-Bartos Kriszta

Kozák-Bartos Kriszta

2018. március 12.

1 .  Elegendő hely a lakásban a gyakorlatok kivitelezéséhez

Az első, és legfontosabb dolog az, hogy legyen elég helyed a kényelmes edzéshez. A sport sajátosságából fakadóan nagyobb tér szükséges, mint más, otthon is végezhető edzéstípusoknál.
Az, hogy mekkora helyre van szükséged, nagyban függ attól, hogy milyen magas vagy. A legjobb természetesen az lenne, ha egy akkora sugarú kört tudnál szabadon hagyni, amilyen magas vagy. Ez a legtöbb esetben valljuk be, nem kivitelezhető. Így azt javaslom, hogy az egyik oldalon legyen annyi helyed, ahol elférsz úgy, hogy a rúd mellett oldalra kinyújtod a lábad, a másik oldalon pedig a tested teljes hosszában üres a tér. Ellenkező esetben rengeted energiád arra fog elmenni, hogy arra figyelsz, nehogy megüsd magad.


2.  Rúd
Az egyik legösszetettebb tényezője az edzésednek a rudad beszerzése. Tapasztalatom alapján ezzel kapcsolatban van a legtöbb kérdés. Milyet? Honnan? Mennyiért? Szerencsére rengeteg oldal van, ahonnan be lehet ezeket szerezni. A kérdés, hogy neked mire van szükséged, és a lakás, ahol élsz, milyen lehetőségeket biztosít számodra.

3 megoldás létezik:

1. Fúrt rúd: A mennyezetbe és padlóba fúrt csavarokkal rögzített
Előny: bármekkora belmagasság esetén megoldást jelent
Hátrány: nyomot hagy a padlón, plafonon, fixen rögzített, így folyamatosan a lakás dísze (ha ez hátrány egyáltalán)

2. Mobil rúd: A padló és a mennyezet közé feszítős technikával rögzített (D-pole, X-pole, Lupit pole)
Előny: Nem hagy nyomot. Rutinos „rúdszerelők” akár 10 perc alatt beszerelik. Praktikus táskában érkezik, max. 1,2 m darabokban,  így akár tömegközlekedéssel is szállíthatod.
Hátrány: Biztonsági szempontból a gyártók maximum 3,5-4m belmagasságig javasolják.

3. Pódiumos rúd: Egy általában 1,5-2m átmérőjű dobogóval ellátott rúd (Easy pole, T-pole, X stage)
Előny: Felül nincs rögzítve, így gyakorlatilag bárhol használható, akár szabadtéren is.
Hátrány: Biztonsági szempontból a dobogó általában 80-100 kg, így a szállításához minimum egy személyautó szükséges. Mivel felül nincs rögzítve, ezért bizonyos gyakorlatok esetén kileng egy kicsit, de megszokható.
 
Ha szeretnél jobban elmélyülni a rúdvásárlás témakörében, akkor kattints IDE!

3.  Megfelelő edzőruha
Sok kérdés érkezik hozzám olyanoktól, akik még sosem próbálták ezt a nagyszerű sportot, hogy miben jöjjenek órára. Kezdetben semmi különlegesre nincs szükség. Mondjuk a későbbiekben sincs, de tudjátok, ez olyan, mint amikor megveszed életed első magas sarkú cipőjét… Szóval vissza a témához.
Kezdő szinten kell egy minél rövidebb nadrág, felülre pedig egy sportmelltartó és egy trikó. Magasabb szinteken a trikót el kell hagynod, hiszen használod majd a derekad is a tapadáshoz. Rengeteg helyen lehet már kapni kifejezetten „rudazáshoz” való szetteket. Ezek általában csinosabbak, csajosabbak, mint a „normál” edzőruhák, és nem mellesleg biztosan a helyükön maradnak, így nem kell azzal foglalkoznod egy fejjel lefelé tartott elem közben, hogy kilátszik e valami olyan, aminek nem kellene.
 
A legolcsóbban és leggyorsabban itt tudod beszerezni a megfelelő ruhát.

Nadrág
Felső

Ha pedig szeretnél valami igazán csinosat, ami kifejezetten rúdtánchoz fejlesztett, akkor EZT javaslom.
 
 
Elsőre azt gondolhatod, hogy ezzel meg is vagyunk, másra biztosan nem lesz szükséged az otthoni rúdtánc tanuláshoz. Pedig kelleni fog még néhány apróság, amik bizony fontos részét képezik majd az edzésednek.
Amíg előszeded a mérőszalagot, áthelyezel néhány bútort, kiválasztod és megrendeled a rudad, majd elmész shoppingolni, hogy egy igazán csinos edzőruhával kezdd el a rúdtánc tanulást otthon, addig összeszedem neked a további kellékek listáját, amit a második részben olvashatsz majd.
 
Amennyiben plusz motivációra van szükséged, olvasd el az egyik előző bejegyzésem arról, hogy miért is érdemes elkezdeni a rúdtáncot.

Ha pedig az otthoni gyakorláshoz keresel segédanyagot, a Rúdsport elemek a gyakorlatban könyveket Neked találták ki.

Amennyiben szeretnél az otthoni gyakorlás mellett szakszerű edzői segítséget is igénybe venni, akár csak alkalmi jelleggel, akkor Budapest 7. kerületében várunk sok szeretettel!
Bejelentkezéssel kapcsolatos információkért kattints IDE!
 

Share:

Megtekintve: