Rúdtánc tanulás otthon? Gyakran ismételt kérdések 4. rész

Ha te is azok közé tartozol, akik komolyan gondolkodnak azon, hogy kipróbálják a rúdtáncot, viszont nem találsz a közelben stúdiót, vagy már rabja vagy a sportnak és szívesen gyakorolnál többet, akkor kezdd el a rúdtánc tanulást otthon! Cikksorozatunk a segítségedre lesz ebben.

Kozák-Bartos Kriszta

Kozák-Bartos Kriszta

2018. április 2.

G yűjtöttem neked néhány olyan kérdésre a választ, amit a legtöbbször feltesznek nekem.


Rúdtánc tanulás otthon – Mivel kezdjem a tanulást?

A rúdtánc egy igen összetett mozgásforma, az elemek egymásra épülnek. Gyönyörű, amit a versenyvideókon láthatsz, amikor különböző nyakatekert pózokban „lógnak a szeren” a versenyzők. Viszont a sérülések elkerülése végett az otthoni rúdtánc tanulás során is minden esetben fokozatosan, a könnyebbtől a nehezebb felé haladj.
Ne egy fejjel lefelé tartott elemmel kezd el az otthoni rúdtánc tanulást! A szakmában elismert stúdiók oktatási tematikája is egy előre felépített szintrendszerre épül. Az első órán többek között a legegyszerűbb forgást, ismert nevén a tűzoltót (fireman), illetve annak változatait tanítják. Ilyen, és ehhez hasonló gyakorlatokkal kezdj.
 



Ha szeretnél egy olyan segédanyagot, ami az alapoktól építi fel a "rudazást", akkor a Rúdsport elemek a gyakorlatban könyveket Neked találták ki.
Rúdtánc tanulás otthon – Segítség! Szerintem ügyetlen vagyok!
Az otthoni rúdtánc tanulás egyik hátránya az, hogy azt érezheted, nem vagy elég ügyes, hiszen nem sikerül elsőre, pedig a videókon olyan könnyedén csinálják. Valószínűleg nem árulok el neked nagy titkot azzal, hogy ezeken a videókon általában nem olyanok szerepelnek, akik először próbálják megcsinálni a gyakorlatot.
 
Rúdtánc tanulás otthon – Normális, ha csúszik a kezem?
Igen! Teljesen normális. Nem vagyunk egyformák, vannak, akiknek az átlagnál sokkal jobban izzad a tenyere, emiatt nehezebb kivitelezni a gyakorlatokat. Rengeteg tapadást elősegítő szer van, amit a tenyérre (nem a rúdra) kenve orvosolható ez a probléma. Viszont sok éves edzői tapasztalatom alapján kezdő szinten egyáltalán nem ajánlott ezeknek a használata.
Ugye neked sem volt eddig a mindennapok része, hogy 45-50 mm-es krómozott rudakat szorongass? Ugyanúgy, mint a tested többi izma, a tenyérizmok is fejlődnek, ezáltal a szorításod is erősödik. Nem a tenyérizzadás fog eltűnni, csak erősebb leszel.

Rúdtánc tanulás otthon – Lila foltjaim lettek. Ez mindig így marad?
Ne aggódj, nem! Ahogy erősödsz, egyre többet gyakorolsz, a bőröd is hozzászokik. Magasabb szinteken is előfordulhatnak foltok egy-egy bonyolultabb elem tanulása közben, de nem jellemző. Ha nagyon zavarnak a foltok, használj krémet (pl.: fekete nadálytő), amivel meggyorsíthatod a regenerációt, vagy vegyél magadnak egy vicces feliratú rúdtáncos pólót, hogy mindenki tudja, ezek bizony „harci sérülések”.
 
Rúdtánc tanulás otthon – Mit fognak szólni az ismerőseim, munkatársaim?
Kezdetben sok lányban felmerül ez a kérdés. A rúdtánc, rúdsport szerencsére már hazánkban is egyre nagyobb elismerésnek örvend, egyre többen felismerik azt, hogy ez a mozgásforma bizony hatalmas erőt igényel, és valóban sportnak tekinthető.
Természetesen mint mindenhol, a környezetedben is lesznek kevésbé nyitott emberek. Nincs ezzel probléma. A lényeg, hogy te mit gondolsz, te mit látsz jónak. Hidd el, amint elmúlik benned minden bizonytalanság és kétség, a környezeted is reagálni fog. Nem is hinnéd, mennyi magas beosztású nő jár az órákra, akiknek a munkahelyén nem csak tudják, de még el is ismerik a teljesítményüket.
 
Ha maradt még benned megválaszolatlan kérdés a Rúdtánc tanulás otthon bejegyzéssorozatom után, várom üzeneted a blog@poleheaven.hu e-mail címen.
 
A Rúdtánc tanulás otthon sorozat előző 3 részét itt tudod elolvasni:

1. rész
2. rész
3. rész

Amennyiben szeretnél az otthoni gyakorlás mellett szakszerű edzői segítséget is igénybe venni, akár csak alkalmi jelleggel, akkor Budapest 7. kerületében várunk sok szeretettel!
Bejelentkezéssel kapcsolatos információkért kattints IDE!

Share:

Megtekintve: