Rúdtánc verseny – Versenyezni szeretnék! (2. rész)

Rúdtánc verseny. Szeretnék menni, és nem csak nézőként.

Kozák-Bartos Kriszta

Kozák-Bartos Kriszta

2018. november 5.

A z évek során rengeteg nőt készítettem fel különböző rúdtánc versenyekre, és a tapasztalat az, hogy mindegy, milyen versenyre mész, nagyon nehéz lesz. Pont. De, és itt jön a de, minden esetben megéri.
 

Hatalmas fejlődésen megy keresztül a test és az elme is az alatt a pár hónap alatt, amíg felkészülsz egy versenyre. A lelki megpróbáltatásokra kitérek a későbbiekben, a mostani bejegyzés egy kicsit könnyebb hangvételű. Ha úgy tetszik, maradjunk a Földön típusú.
Tehát, akkor hogyan készüljek fel, ha hirtelen eszembe jutott, hogy elmegyek egy versenyre?
Az előző részben megnéztük a 10+1 lépés 1-3. pontját. Következzen most a 4., 5. és 6. pont.

Rúdtánc verseny - Kérj fel egy edzőt, aki segít a felkészülésben!
Igen, jól olvasod. Mindenképpen KELL egy edző. Még a legprofibbaknak is van. Kell, hogy valaki lásson kívülről, kell, hogy valaki ott legyen veled, és segítsen átvészelni a nehéz pillanatokat.
Lehet, hogy úgy gondolod, megy ez egyedül is, de láttam már a bejövő üzenetek között „jajjsegítsmertnemtudommileszajövőhetiversenyen” mondatokat. És az igazság az, hogy az utolsó héten már nem igazán lehet mit tenni.
Nagyon fontos, hogy olyan edzőt válassz, aki elég tapasztalt ahhoz, hogy versenyre készítsen. Akivel képes vagy együtt dolgozni, akivel öröm a munka, akivel bármit megoszthatsz. Egy versenyfelkészítés során nem csak testedzés van. Ennyi idő alatt az ember életében történnek olyan dolgok, amik miatt néha úgy érzi, képtelen bármit is csinálni, és inkább hagyja az egészet a fenébe. Ilyenkor kell, hogy ott legyen a megfelelő ember, akinek képes vagy elmondani, mi a baj, és ő képes arra, hogy újra irányba állítson téged.

Rúdtánc verseny - Edzz eleget!
Nyugodtan kalkulálhatsz átlag heti 1 edzővel edzéssel, és 2-3*1,5 óra gyakorlással. Természetesen lehet kevesebb időt is szánni rá, de ha szeretnél rendesen felkészülni, akkor az bizony ennyi idődbe fog kerülni.
Idő kell ahhoz, hogy megszokd a zenéd és a koreográfiád. Idő kell az állóképességednek, a finomhangolásokról és a talajmunkáról ne is beszéljünk. Aztán ott van, hogy útközben egy csomó mindent megváltoztatsz, mert rájössz, hogy úgy jobb lesz.
Félelmetesen soknak tűnik? Sajnos, nem sajnos, de a jó dolgokért mindig nagy árat kell fizetni.

Rúdtánc verseny - Ne add fel az első nehézségeknél!
Az ember amikor nekiáll a felkészülésnek, általában hatalmas lelkesedéssel veti bele magát. Tervez, szervez, edz, agyal: Akkor még ezt is rakjuk bele, meg azt is rakjuk bele. Igaz, hogy belehalok, és alig tudom megcsinálni alapjáraton is, de a koreoba mindenképp rakjuk bele, mert kell, és mert akarom.
Itt van az a pont, hogy ha hallgat az ember az edzőjére, akkor nem éri akkora sokként, hogy néha „sokat akar a szarka”…, és adja lejjebb. Inkább legyen szebb, és könnyebb, mint nehéz, és ronda. Én legalábbis ezt az elvet vallom.
Tudom, nem könnyű ezt elfogadni, és sokan inkább visszafordulnak az úton, de hidd el, hogy a végeredmény mindig csodálatos.
 
Ha kedvet kaptál rudazni egy szuper csapattal, akkor várunk sok szeretettel Budapesten a 7. kerületben. Itt tudsz bejelentkezni:
KATT IDE!

Amennyiben pedig versenyfelkészítéssel kapcsolatban szeretnél segítséget kérni, keress minket bátran. Edzőink között végzett bírót is találsz.
EDZŐINK

Share:

Megtekintve: