Rúdtánc gyakorló óra (2. rész)

Káoszba fullad a gyakorló edzésed? Nem tudod, hogyan lehetne hatékonyan kihasználni az időt? Egyáltalán hogyan állj neki? Jó-e neked a gyakorló óra?

Kozák-Bartos Kriszta

Kozák-Bartos Kriszta

2018. december 3.

N em tudom, te hogy vagy vele, de én az a fajta rudas voltam mindig is, akinek egy-egy elem tökéletes kivitelezéséhez sokszor órák kellettek.
 

Hiába mondták el, hiába értettem meg, a testem és az agyam totál külön működött. Volt, hogy valamit 100-szor is el kellett próbálnom ahhoz, hogy rendesen meg tudjam csinálni. Rengeteg esetben ültünk össze a lányokkal, hogy akkor gyakoroljunk együtt, de a legtöbbször teljesen mást csináltunk, mint amit kellett volna. Elfotóztuk, elnevetgéltük az időt, vagy csak szimplán kihagytuk azt, amit ténylegesen kellett volna gyakorolni, mert féltünk tőle tanári segítség nélkül. Sokan járnak ugyanígy. 

Az előző részben írtam pár tippet, hogy mit csinálj, és mit ne csinálj ahhoz, hogy sikeres legyen a gyakorlásod. Ha lemaradtál, ITT el tudod olvasni.

 
Említettem már, hogy egyáltalán nem mindegy, miért akarsz gyakorolni egy rúdtánc elemet. Félsz tőle, vagy elvileg tudod minden lépését, de mégsem sikerül, vagy csak láttál valamit, és szeretnéd megtanulni? Lássuk, hogy az egyes esetekben mi a legjobb megoldás.

Rúdtánc gyakorló óra – Félek!
Az ember egyik legnagyobb „ellensége” a félelem. Mindenkinek van 100 meg 100 félelme, ami hátráltatja a haladásban. Nincs ez máshogy rúdtánc elemek ügyében sem. Amennyiben félsz egy adott elemtől, mindegy, hogy milyen elem az, olyan szinten tudja blokkolni az agyad, hogy már a belemenetel is problémás lehet, pedig a kiinduló pózt már vagy ezerszer megcsináltad.

Ha olyat szeretnél kigyakorolni, amitől félsz, akkor 3 út áll előtted:

1. Elmész egy gyakorló órára, magad alá raksz egy szivacsot, és megpróbálod legyőzni a félelmed egyedül. Őszintén? Ez a legnehezebb út, és bizony elég veszélyes is lehet, bár tény, a végén az „eztismegcsináltam” érzése hatalmas löketet tud adni. Azért csak óvatosan ezekkel!

2. Elmész egy gyakorló órára  valamelyik edzőtársaddal, akiben bízol, ő megfog, miközben megpróbálod megcsinálni az elemet, és közösen örültök annak, hogy sikerült.

3. Kérsz egy magánórát az edződtől, ahol közösen lebontjátok a félelmet.

Rúdtánc gyakorló óra – Egyszerűen nem megy!
Megvan az az érzés, amikor már kívülről fújod az edződ mondatait, hogy mit és hogyan kellene, és neked mégsem megy? Amikor egyszerűen nem áll össze a dolog. Tudod, hogy mit és hogyan, és csak nem sikerül.
Ez általában meg szokott oldódni egy rúdtánc gyakorló órán.

Ha az edződ minden egyes lépésre felhívta a figyelmed, hogy mit és hogyan feszíts, vagy éppen ne feszíts, és ezt szépen sorjában elkezded mondogatni magadnak, miközben próbálod megcsinálni a rúdtánc gyakorlatot, biztos vagyok benne, hogy sikerülni fog.

Ha még mindig nem, akkor vélhetőleg valahol valamilyen információ elcsúszott, így érdemes a következő alkalommal ismét megmutatni az edződnek a gyakorlatot, aki meglátja a hibát.

Rúdtánc gyakorló óra – Ez nagyon tetszik, akarom!
Nálunk a kiscsoportos óráknak hála sokszor a profik hoznak gyakorlatokat, amit láttak valahol, és szeretnék megcsinálni, de nem tudják, hogyan kell. Én ezt nagyon szeretem, hiszen olyan dolgokra bukkannak, amiket nekem eszem ágában sem lenne tanítani, mert én azt nem szeretem.

Na de mi van akkor, ha neked nincs ilyen opciód? Ha nincs kívánságműsor? Vagy annyira speciális az adott dolog, hogy rajtad kívül másnak nem menne, ezért sajnos nem kerülhet bele az órai anyagba?

Ha van némi elképzelésed arról, hogy lehetne megcsinálni, akkor kellő kitartással kezdd el gyakorolni. Én ilyen esetben azt javaslom, hogy kérj meg egy hozzád hasonló szinten lévőt, aki elmegy veled, és segít. Több szem, többet lát.

Ha teljes a káosz, és elképzelésed sincs arról, hogyan fogj bele, akkor viszont érdemes összegyűjteni pár ilyet, és kérni egy magánórát az edződtől.

 
Szeretnél nálunk gyakorolni? Akkor Facebook üzenetben  tudsz gyakorló óra időpontot foglalni.

Ha pedig az otthoni gyakorláshoz keresel segédanyagot, a Rúdsport elemek a gyakorlatban könyveket Neked találták ki.

http://www.poleheaven.hu/rudsport_konyv
 
Ha szeretnél csatlakozni egy szuper órához, akkor Budapesten a 7.kerületben várunk sok szeretettel! Infókért KATT IDE!

Magánórával kapcsolatban pedig keresd edzőinket a privát elérhetőségeiken.

Share:

Megtekintve: