Rúdtánc gyakorlatok – Miért fontos az, hogy egy előre felépített szintrendszer alapján haladj? (1. rész)

Te is ámulattal nézed a  profi rúdtánc gyakorlatokat? Ugye tudod, hogy mindenki elkezdi valahol, és minden profi volt kezdő? Viszont nem mindegy, hogyan jutsz el egy-egy gyakorlatig.

Kozák-Bartos Kriszta

Kozák-Bartos Kriszta

2018. április 30.

Egy előző bejegyzésemben már volt szó arról, hogy a rúdtánc gyakorlatok egymásra épülnek, így nagyon fontos a következetes tanítás. Komoly, hosszan gyógyuló sérüléseket lehet szerezni egy-egy nem megfelelő időben elkezdett rúdtánc gyakorlattal.

Kezdőként nagyon csábító az, amit a magasabb szintű tanítványoktól láthatsz, és természetes érzés, hogy te is szeretnéd kipróbálni. Az is természetes, hogy azt hiszed, nem lehet olyan nehéz az az adott elem, (főleg abban az esetben, ha rendelkezel valamilyen sportos előképzettséggel) hiszen olyan könnyedén csinálják, ami valószínűleg úgy is van. Azon a szinten már „könnyű”, viszont ne felejtsd el azt, hogy minden sport más izommunkát kíván. Ezeknek a mozgásoknak mélyen rögzülnie kell ahhoz, hogy sérülésmentesen tudj fejlődni.

A szakmában elismert stúdiók mind rendelkeznek egy előre felépített szintrendszerrel, ami alapján a rúdtánc gyakorlatokat tanítják. Ez minden stúdiónál egyedi, de nagy vonalakban hasonló elemeket tartalmaz, hiszen a magas szintű rúdtánc gyakorlatokat megfelelő alapgyakorlatok nélkül képtelenség szabályosan kivitelezni. Remek szűrő a stúdió választásnál az, hogy van-e szintrendszer, ami alapján dolgoznak. Ha nincs, azt javaslom, hogy keress másik stúdiót.

A már sokszor említett szintrendszerek logikusan szintekből állnak. Ezeket kétféle módon szokták elnevezni.
- Kezdő, középhaladó, haladó, profi
- 1., 2., 3., 4., 5. szint.
Rúdtánc stúdió függő, hol melyik megközelítést használják, de össze lehet fésülni a kettőt.

Általánosságban nézzük meg, hogy melyik szint mit takar.

A mostani bejegyzésben a kezdő és középhaladó, vagy máshonnan nézve a 1-2-3. szintű rúdtánc gyakorlatokról lesz szó.

A bejegyzés alapjául a saját fejlesztésű Pole Heaven szintrendszert vettem, illetve több éves edzői tapasztalatomnak hála ismerem a nagyobb, szakmailag elismert stúdiók tanításmetodikáját is, így bízom benne, hogy a bejegyzés elolvasása után egy teljes képed lesz arról, hogyan is érdemes rúdtáncot tanulni.

Rúdtánc gyakorlatok - Kezdő szint, vagy 1-2. szint:
Ezen a szinten minden egyszerűbb rúdtánc forgást megismersz. A forgás tanulás során kifejlődik a rudas testtudat, megtanulod használni az izmaid. Ráébredsz arra, hogy nem csupán erőre van szükség a rúdtánc gyakorlatok kivitelezéséhez, hanem a technika pontos ismerete is ugyanolyan fontos. A kezdő szint végére képes leszel egyszerűbb forgáskombinációk kivitelezésére, illetve megtanulod a tested 180 fokban megfordítani, kvázi fejjel lefelé menni, továbbá megfelelő erővel és technikai tudással fogsz rendelkezni ahhoz, hogy néhány könnyebb, a rúdon ülésből indított akrobatikus elemet is prezentálj. A YouTube csatornánkon már találsz is ezzel kapcsolatban segítséget.
 




Én abban hiszek, hogy ha megérted az izmok működését, mit miért kell feszíteni, vagy éppen nem feszíteni egy-egy rúdtánc gyakorlat közben, akkor képes leszel a későbbiekben akár autodidakta módon megtanulni a mozdulatokat.

Rúdtánc gyakorlatok - Középhaladó szint, vagy 2-3. szint:
Középhaladó szinten már bonyolultabb forgásokkal és kombinációkkal is találkozhatsz, illetve a három alap elemünkből (fejjel lefelé kereszt, szobor és gemini) maximum 3 átfogással kivitelezhető rúdtánc gyakorlatokkal, egyelőre a földről indított verzióban.
A középhaladó szint végére képes leszel a szinten belül szereplő elemek összekötésére is. Elég erőd és állóképességed lesz egy akár 8-10 rúdtánc gyakorlatból álló sorozat pontos, kecses kivitelezéséhez.
Feltöltöttem nektek a Youtube csatornánkra két nagyon egyszerű alap középhaladó gyakorlatot is.

 

A következő részben megnézzük a haladó és profi szintű, vagy más megközelítés alapján a 4-5. szintű rúdtánc gyakorlatokkal kapcsolatos fontos információkat is. A bejegyzést ITT találod.
 
 
Ha szeretnél bekapcsolódni az óráinkra, várunk Téged sok szeretettel 
Budapesten a 7. kerületben, a Wesselényi utcától nem messze. Kattints ERRE a linkre, ahol minden fontos információt megtalálsz


Ha pedig az otthoni gyakorláshoz keresel segédanyagot, a Rúdsport elemek a gyakorlatban könyveket Neked találták ki.
http://www.poleheaven.hu/rudsport_konyv

Kérdésed lenne? Várom üzeneted a blog@poleheaven.hu e-mail címre.

Share:

Megtekintve: