Rúdtánc gyakorlatok – Miért fontos az, hogy egy előre felépített szintrendszer alapján haladj? (2. rész)

Te is ámulattal nézed a  profi rúdtánc gyakorlatokat? Ugye tudod, hogy mindenki elkezdi valahol, és minden profi volt kezdő? Viszont nem mindegy, hogyan jutsz el egy-egy gyakorlatig.

Kozák-Bartos Kriszta

Kozák-Bartos Kriszta

2018. május 7.

A z első részben már megnéztük a kezdő és középhaladó, vagy más megközelítést alkalmazva az  1., 2., 3. szintet.

Ha lemaradtál róla, EZEN a linken megnézheted.
 

Most lássuk a haladó és profi, tehát a 4. és 5. szinten miről szól a rudazás.
 
Rúdtánc gyakorlatok - Haladó szint, 4. szint
Mire eljutsz a haladó szintre, kellő magabiztosságot szerzel ahhoz, hogy bonyolultabb dinamikus összekötésekkel próbálkozz már a rúdról, több méter magasból indítva, illetve a vállöv izmai is megerősödnek annyira, hogy a csupán karból tartott elemek gyakorlásába kezdj. A vállöv izmainak megfelelő előkészítése nélkül hosszan elhúzódó, rendkívül kellemetlen sérüléseket szerezhetsz.
Sokszor találkozom olyanokkal, akik rotátorköpeny sérüléssel küzdenek (nekem is volt). Szinte minden esetben kiderül, hogy a nem megfelelő időben (értsd: túl korán) vagy nem megfelelő technikával tanított Twisted Grip Handstand a sérülés kiváltó oka, aminek a rehabilitációja nagyjából 3-6 hónap, és borzasztó kellemetlen. Végigcsináltam, és több emberrel csináltattam az évek során… Hidd el, nem akarsz odáig eljutni, hogy a hétköznapi életben problémát okoznak olyan alapvető mozdulatok, mint például egy shoppingtúra után hazavinni a rengeteg csinos ruhát.
Stúdiónkban a profi szintre lépéshez szükséges az, hogy magabiztosan kivitelezd a  későbbiekben sokszor használt rezes majom akasztást, csavartkezes kézenállást, table top és iguana fogást. Ezek azok a gyakorlatok, melyekből a legtöbb magas szintű rúdtánc gyakorlat indítható.
 
Rúdtánc gyakorlatok - Profi szint, 5. szint
Profi szinten minden alapvető rúdtánc gyakorlat birtokában leszel, így gyakorlatilag már „csak” az erő és/vagy hajlékonyság szabhat gátat egy-egy elem kivitelezésének.
Minden rudas tudja magáról azt, hogy ő inkább erős vagy hajlékony. Ez már az első óráknál kiderül, így mindenképpen javasolt a „gyenge pontokra” odafigyelni, és erősítő és/vagy nyújtó edzésekre járni a normál rudas órákon kívül.
Természetesen az órák közben is nyúlik és erősödik az ember, de vannak olyan rúdtánc gyakorlatok, amikhez bizony ez az alap kevés lesz. Rendkívül frusztráló érzés az, amikor az ember ott áll, tudja, hogy hogyan kellene megcsinálni az adott elemet, de valamelyik tényező hiányzik.
Ha tudod magadról, hogy a spárgához méterek kellenek, irány a nyújtás óra. A nyújtásról bővebben itt olvashatsz:
 
Ha hosszú végtagokkal áldott meg a sors, logikusan belegondolva a plank gyakorlatok biztosan nehezebben fognak menni, így mindenképp iktass be az edzéstervedbe erősítést. Ehhez segítséget ITT találsz.
 
Láthatod, hogy egy igen összetett, komoly fizikai felkészültséget igénylő sportról van szó, a jó hír viszont az, hogy bárki, tényleg bárki meg tudja tanulni. Mindegy, hogy van-e sportmúltad, az sem lényeges, hogy mennyi a súlyfelesleged.
Sosem mondom azt, hogy könnyű, mert nem az. Azt viszont tudom, hogy mióta tanítok (10 éve), több száz nővel találkoztam, akiknek sikerült.
Mindenki más célokkal és motivációval érkezett, egy közös viszont mindenkiben volt. Eldöntötték, hogy akarják, és történjék bármi, legyen bármennyire is bonyolult, meg fogják csinálni.

Két dolog, amit biztosan megígérek neked, ha ellátogatsz hozzánk:
1. Szakmailag felkészült, gyakorlott edzőkkel edzhetsz. Ha pontosan követed az instrukciókat, a sérülés esélye elenyésző.
2. Nálunk mindig otthon érzed magad, hiszen a Heaven közösség nyitott és befogadó, olyan, mint egy nagy család.

Ha szeretnél bekapcsolódni az óráinkra, akkár várunk Téged sok szeretettel Budapesten a 7. kerületben, a Wesselényi utcától pár percre. Bejelentkezéssel kapcsolatos információk ITT!


Ha pedig az otthoni gyakorláshoz keresel segédanyagot, a Rúdsport elemek a gyakorlatban könyveket Neked találták ki.
http://www.poleheaven.hu/rudsport_konyv

Kérdésed lenne? Várom üzeneted a blog@poleheaven.hu e-mail címre.

Share:

Megtekintve: