A hatékony nyújtás, azaz streching 4 lépése (1. rész)

Gyere nyújtás órára!!! Ez az a mondat, amit a legtöbben elolvasni sem szerettek. Pedig rendkívül hasznos a nyújtás, és nem csak azért, hogy bizonyos rúdtánc elemeket végre tudj hajtani. Az élet számos területén kamatoztathatod a nagyobb mozgástartományt.
 

Kozák-Bartos Kriszta

Kozák-Bartos Kriszta

2018. április 16.

D e mi is az a nyújtás? Kezdjük magával a fogalommal. Kutattam az interneten, ahol ezt találtam ezzel kapcsolatban:
 

A streching angol eredetű szó, jelentése: megnyújtás, nyújtás. Az ízületi mozgáshatárokat kiterjesztő eljárások kombinált eszköze, az izmok - harántcsíkolt és kötőszöveti állományból felépülő anatómiai szerkezetek - mechanikai nyújtását értjük alatta. (forrás: http://jennybutor.uw.hu)
 
Első olvasásra igen egyszerűnek tűnik, viszont korántsem az. Van pár igen fontos „szabály”, amit be kell tartanod ahhoz, hogy valóban hatékony legyél.

A hatékony nyújtás 4 lépése:
1. Keress egy képzett, felkészült edzőt
2. Tanuld meg helyesen kivitelezni a gyakorlatokat! Tudd, és értsd is, mit miért csinálsz!
3. Ne szabj magadnak határidőt!
4. Tanuld meg kikapcsolni az agyad!

Mostani bejegyzésemben az első 2 pontot fogjuk részletesen megnézni.
 
1. Hatékony nyújtás - Keress egy képzett, felkészült edzőt
Ha te is szeretnél lazább, hajlékonyabb lenni, akkor mindenképpen javaslom, hogy egy hozzáértő személytől kérj ebben segítséget. Rengeteg ingyenes nyújtás videót találni az interneten, amik nagyon hasznosak, abban az esetben, ha rendelkezel anatómiai ismeretekkel, és tudod, mit, hogyan és miért csinálsz. Nem elég a gyakorlatokat leutánozni, hiszen egy valóban hatékony és biztonságos nyújtás esetén nagyon nem mindegy, hogy áll a lábfejed, a térded, a csípőd, és sorolhatnám tovább. Megkímélheted magad rengeteg csalódástól és sérüléstől, ha egy képzett, felkészült edzőtől kérsz segítséget, aki megtanít arra, hogy mire, hogyan, milyen gyakorlatokkal nyújts, és a gyakorlatok közben mire kell figyelned.

2. Hatékony nyújtás - Tanuld meg helyesen kivitelezni a gyakorlatokat! Tudd, és értsd is, mit miért csinálsz!
Az elmúlt hetekben többen megkérdezték tőlem, mi a titka annak, hogy ilyen szembetűnő eredményeket érnek el a tanítványaim, és nekik is sikerülhet-e. A válasz egyszerű. Hiszem, hogy mindent meg lehet tanítani bárkinek, így a biztonságos nyújtást is.
Ha most bemegyek a stúdióba egy nyújtás órára, akkor a „keménymag” bármikor végigcsinálja az általános nyújtás programom. Vannak edzések, amikor csupán annyi a feladatom, hogy ott legyek. Mindenki tudja a dolgát, ismeri a rendszert, és tudja is, mit miért csinál. Ha elkalandozik valakinek a gondolata, mert ilyen mindenkivel előfordul, elég kimondanom a nevét, és már tudja, hogy valami nincs a helyén, így azonnal tudja javítani. Természetesen ehhez az szükséges, hogy valóban részletes információd legyen arról, hogyan kell kivitelezned a feladatot. Véleményem szerint akkor vagy jó helyen, ha nincs benned kérdőjel azzal kapcsolatban, hogyan is kell csinálni, illetve hol és mit kell érezni a gyakorlat végzése közben.
 
A 3. és 4. pontot pedig EBBEN a bejegyzésben olvashatod.



Ajánlom figyelmedbe a Youtube csatornánkat, ahova már feltöltésre került az igen népszerű jade, illetve orosz spárga nyújtásának egyik leghatékonyabb erősítő és nyújtó módszere, hiszen nem elég lenyitni a spárgád, azt szépen, nyújtott, feszített lábakkal meg is kell tartani.
 
 
Ha szeretnél bekapcsolódni óráinkra, mindenféle előképzettség nélkül megteheted. Várunk Budapest 7. kerületében a Wesselényi utcától nem messze. Bejelentkezéssel kapcsolatos információk ITT!
 
Kérdésed lenne? Várom megkeresésed a blog@poleheaven.hu e-mail címen.

Share:

Megtekintve: