A hatékony nyújtás, azaz streching 4 lépése (2. rész)

Gyere nyújtás órára!!! Ez az a mondat, amit a legtöbben elolvasni sem szerettek. Pedig rendkívül hasznos a nyújtás, és nem csak azért, hogy bizonyos rúdtánc elemeket végre tudj hajtani. Az élet számos területén kamatoztathatod a nagyobb mozgástartományt.

Kozák-Bartos Kriszta

Kozák-Bartos Kriszta

2018. április 23.

A z előző bejegyzésemben már olvashattad az első két pontot, amiben a megfelelő alapokról volt szó. Amennyiben lemaradtál róla, ITT megnézheted.  Most pedig lássuk, mi az a további két lépés, amikkel hatalmas fejlődést érhetsz el.

A hatékony nyújtás 4 lépése:
1. Keress egy képzett, felkészült edzőt
2. Tanuld meg helyesen kivitelezni a gyakorlatokat! Tudd, és értsd is, mit miért csinálsz!
3. Ne szabj magadnak határidőt!
4. Tanuld meg kikapcsolni az agyad!
 

3. Hatékony nyújtás - Ne szabj magadnak határidőt!
Nagyon sokszor bukik meg ott a nyújtás projekt, hogy határidőre akarsz dolgozni. A lehető legrosszabb, amit tehetsz. Természetesen készíts magadnak nyújtás tervet, hogy mikor mire fogsz lazítani, hiszen fontos a rendszeresség, de ne a spárga vagy híd meg(nem)léte mozgasson, hanem a fejlődés. Fotózd magad rendszeresen, és látni fogod a változást. Pontosan ugyanolyan, mint amikor kirakózik az ember. Ott látod magad előtt a folyamatot, hogy mennyi darabot kell még a helyére illesztened, csak azt nem tudod, hogy mikor lesz meg. Gondolj így a nyújtásra is.

4. Hatékony nyújtás - Tanuld meg kikapcsolni az agyad!
 A legfontosabb része a nyújtásnak ez a momentum. Az óráim utolsó kb. 20 perce szól kifejezetten arról, hogy „lenyomjuk” a spárgákat, vagy próbáljuk „törni a derekat”. Nagyon fontos ilyenkor az, hogy kikapcsold az agyad, és ne a fájdalomra koncentrálj. Itt jegyzem meg, hogy a fájdalom akkor szokott megjelenni, ha kizökkensz. Jogosan kérdezheted akkor, hogy neked miért fáj mindig? Gyakorlatilag azért, mert nem tudod eljuttatni magad odáig, hogy kikapcsolj. Melegíthetsz akár órákon keresztül is, de ha nem vagy ott fejben, akkor nem fog menni. De erről később még fogok írni, most térjünk vissza oda, hogy tanuld meg kikapcsolni az agyad.
Ha ellátogatsz hozzánk egy streching órára, látni fogsz két fajta embert.
Az egyik elmélyülten, csendben, magában csinálja a kiadott feladatokat, a hangját sem hallod. Ő az, aki már „régi motoros”. Magára figyel, a belsőjére, és tudatosan engedi el magát.
A másik pedig az, aki folyamatosan csicsereg, nevetgél. Ő így tereli el a figyelmét, külső „segítséget” vesz igénybe.
Ez egy folyamat, kinek könnyebben, kinek nehezebben megy az elengedés. De ez is, mint minden, megtanulható. Nem szükséges hozzá különleges képesség, csak önmagaddal kell dolgoznod.
Nagyon jó technika az, ha figyelsz a légzésedre és annak minden egyes kis mozzanatára. Amikor lassan belélegzel, képzeld el, ahogy egy gyönyörű, arany színű fény áramlik a testedbe, majd amikor kifújod a levegőt, akkor képzeld el azt, hogy minden negatív dolog, ami aznap ért téged, távozik belőled. Koncentrálj erre végig a nyújtás során, legfőképp a statikus elemek közben, és meglátod, hatalmas sikereket fogsz elérni nagyon rövid idő alatt.
A YouTube csatornánkon pedig már megtalálod az említett légzéstechnika gyakorlati alkalmazását is.
 

 
Ha szeretnél bekapcsolódni óráinkra, mindenféle előképzettség nélkül megteheted. Várunk Budapest 7. kerületében a Wesselényi utcától nem messze. Bejelentkezési információk ITT!
 
Kérdésed lenne? Várom megkeresésed a blog@poleheaven.hu e-mail címen.

 

Share:

Megtekintve: