Spárga nyújtás kezdőknek – Hatékony spárga gyakorlatok 1. rész

A rúdtánc gyakorlatok kivitelezéséhez egy bizonyos szint után elengedhetetlen a megfelelő hajlékonyság. De hogyan érheted el? Milyen nyújtás gyakorlatokkal?

Kozák-Bartos Kriszta

Kozák-Bartos Kriszta

2018. augusztus 13.

E gy előző 2 részes bejegyzés sorozatomban 1.rész, és 2.rész már érintettük a nyújtás témát. Írtam nektek arról, mi kell ahhoz, hogy maga a nyújtás program sikeres legyen.
Az azóta eltelt hónapokban rengeteg kérdés érkezett hozzám, hogy oké, de mégis milyen nyújtás gyakorlatokkal lehet szembetűnő eredményt elérni?

Összegyűjtöttem pár kérdést, ami általában foglalkoztatja a „nyúlni vágyókat”.

1. Gyerekkoromban sem volt spárgám, most elérhetem?
2. Minden nap kell nyújtani?
3. Sérülésem van, így is lehet nyújtani?
4. Mikor lesz spárgám?

A mostani bejegyzésben nézzük meg az első kettőt.

Spárga nyújtás kezdőknek - Gyerekkoromban sem volt spárgám, most elérhetem?

Természetesen igen. Kitartó, kemény munkával mindenképp, és ez alatt nem csak a gyakorlatok sokaságának kivitelezését értem.
Hiszek a test és lélek kapcsolatában, így egy hatékony programban bizony szerepel a „lelki merevség” oldása is, és itt nem egy célzott terápiás foglalkozásra kell gondolni.
Maga a nyújtás egy monoton munka, aminek során figyelünk a ki és belégzésre, csináljuk a mozdulatokat, az agyunk közben kikapcsol, az elme elcsendesül, így teret ad olyan gondolatoknak, amiket a napi rutinban, a nagy zaj közepette nem hallanánk meg. Ezek megoldása, elengedése oldja a belső feszültséget, aminek szembetűnő jelei a fizikai testen is megfigyelhetőek.
Ha megérted a test és lélek közti kapcsolat alapszabályait, sokkal könnyebben és egyszerűbben fogsz tekinteni a nyújtás folyamatára, és nem szenvedésként fogod megélni.
 
Spárga nyújtás kezdőknek – Minden nap kell nyújtani?
Nem kell, sőt, teljesen kezdőként sosem javaslom. A lassan járj tovább érsz elvet vallom itt is. Rengeteg olyannal találkoztam, aki hirtelen belevetette magát a nyújtásba, vagy akár az edzésbe, aztán szalmaláng szerűen kihunyt a lelkesedés.
Az évek során azt megtanultam, hogy igazán jó eredményeket türelemmel, alázatos, kitartó munkával lehet elérni.
Gondoljunk egy maraton futásra. Ha az összes erőnket beleadva elkezdünk rohanni, szinte biztos vagyok benne, hogy legkésőbb a 15. kilométernél a testünk feladja a harcot, és a maradék távot nagy valószínűséggel maximum kocogva tudjuk teljesíteni. Ezzel ellentétben egy szépen megtervezett, erős, de nem erőltetett irammal nagyon szép eredményeket érhetünk el. Tekints így a nyújtásra is.
Teljesen kezdőként én azt javaslom neked, hogy ne akarj hirtelen gyors és látványos eredményt elérni. Az ilyen jellegű hozzáállás eredménye vagy egy hosszan gyógyuló sérülés lesz, vagy a várt siker elmaradása utáni csalódottság érzés. Lehet, hogy te úgy érzed, bírnád minden nap, de ne felejtsd el, a testednek kell a pihenő, a regeneráció.

Nézzünk egy 88 napos spárga nyújtás kihívást teljesen a nulláról. A 88 nap alatt 22 alkalommal kell nyújtanod. 1, 7, 13, 19, 25, 31, 36, 41, 46, 51, 55, 59, 63, 67, 70, 73, 76, 79, 82, 84, 86, 88 napokon. Írd fel a naptárba, és intézd úgy a napodat, hogy legyen 1 órád magadra, az bőven elég lesz.
Kérlek, tartsd be ezeket a napokat, ne hagyj ki edzést, ne csúsztasd el. Nem véletlenül van így összeállítva.

Természetesen segítek Neked abban is, mit és hogyan csinálj. A Youtube csatornánkon találsz egy ingyenes nyújtás videót, amiben 10 szuper gyakorlatot találsz:



És van egy második rész is, amiben extra feladatokat mutatunk:

 
Ha szeretnél bekapcsolódni az óráinkra, akkor várunk Téged sok szeretettel Budapesten a 7. kerületben. Infókért katt ide!


Kérdésed lenne? Várom üzeneted a blog@poleheaven.hu e-mail címre.

Share:

Megtekintve: