Rúdtánc vélemények, tapasztalatok - Rudasoktól (leendő) rudasoknak

Rúdtánc!? Mindenhol azt olvasni,  hogy szórakoztató, változatos, és amúgy is, ki kell próbálni, és pont. Oké, de lehetne egy kicsit bővebben?

Kozák-Bartos Kriszta

Kozák-Bartos Kriszta

2018. szeptember 27.

N agyon régóta tervezek egy ilyen topikot a blogra, ahol teljesen őszinte véleményeket  olvashatsz rudasoktól. Volt már ilyesmi egy cikksorozat kapcsán, de azokat inkább interjúnak mondanám. Ha szeretnéd őket elolvasni, ITT és ITT megteheted:

A mai bejegyzésben az egyik profi tanítványunk, Alexandra sorait olvashatjátok.
 

Rúdtánc vélemények, tapasztalatok – Aki keres, az talál
Sosem szerettem az egyhangú dolgokat. A gyors fejlődés és változatosság híve vagyok, ez az oka annak, hogy hiába voltak próbálkozások. A futás, úszás, aerobik, kézilabda és kondizás sem lettek életem sportjai.
A társastánc volt az egyetlen, ami évekre lekötött, de egy bizonyos idő múlva az sem tudott kellőképp energizálni, na meg a snowboard, de hát az meg csak télen tudja megnövelni adrenalin szintemet. Kellet valami új, valami mindennapokba illetszthető, valami izgalmas. Nem hiába a mondás, aki keres, az talál.
2013-ban, ha jól emlékszem október-novemberben vettem részt életem első rúdsport óráján. Fogalmam sem volt róla, hogy létezik rúdtáncból - ha fogalmazhatok így - rendes sport is. Kuponos oldalon találtuk barátnőmmel az alkalmas óralehetőséget.

Rúdtánc vélemények, tapasztalatok – Függő lettem
Azt kell, hogy mondjam, az első óra után totálisan beleszerettem, éreztem, hogy ez lesz az én sportom, így kisebb-nagyobb megszakításokkal (snowboardos sportsérülés, stb. miatt), de 4,5 éve rudazok. Elég durva.
Eleinte 10 alkalmas bérleteket vettem, heti 1-2x jártam órára, majd jött az a pont, amikor úgy éreztem, mehetne egy kicsit több is. Szó szerint pole addict lettem. Mára már legalább heti 4x járok, rúd, nyújtás és karika órákra vegyesen. Járnék én többet is, de munka mellett erre futja.

Rúdtánc vélemények, tapasztalatok – Az „apróbetűs” rész
Elmesélem a „kisbetűs” részt, a hátulütőket, ami miatt szerintem többen feladják a dolgot.
Eleinte nem feltétlen sikerül minden olyan fényesen. Fel kell építeni az erőnlétet, meg persze fáj minden. Bőrkeményedéses lesz a kezed, nyújtás óra után meghalsz négyszer 3 napon keresztül, de hidd el, megéri kitartani minden területen.
Az erőd az órák felépítésének köszönhetően folyamatosan fejlődik, a fájdalom elmúlik, megszokja a tested.
Nyilván, ha egy új elemet csinálsz, amihez még nem vagy hozzászokva, lehet, hogy nem lesz kellemes. A bőrkeményedés is elmúlik.
A nyújtás utáni szenvedéshez meg szintén idővel hozzászokik a test, mára már csak kétszer halok meg  2 napon keresztül, illetve a végeredményért bármennyi fájdalmat bevállalnék. Legalább érzed, hogy élsz, nem? :)

Rúdtánc vélemények, tapasztalatok – Mindezek után… tényleg megéri?! IGEN!
Na de, hogy miért is vált a mindennapjaim részévé? Szerintem az előző részben is vannak válaszok a miértre, de a szépeket összefoglalva:
Először is, a számomra egyik legfontosabb dolog, hogy változatos, minden órán tanulok valami újat, és a fejlődés is kézzelfogható.
A második, amit említenék a test kondicionálása. Amióta rudazok a testem számomra fantasztikus módon változott, formásodott.
Erősnek gondolom magam, de nem vagyok izompacsirta. Mondjuk a hátizmom megér egy misét mikor be van durranva, de ez genetika. Ugyan főként erőnléti, technikai edzésformáról van szó, viszont a kombinációk kivitelezéséhez szusz is kell.
Óriási plusz még, hogy az órák jó hangulatban telnek, a szinted szerint csoportosítva másokkal, így közösségépítő is.
Végül, amit említenék, hogy rudazni nagyon menő dolog, de tényleg. Nem kis erő és kitartás kell az elemek megvalósításához. Mindig büszkén mutatom a férjemnek, hogy milyen elemeket tanultam, ő pedig imádja, hogy ezt sportolom.

Rúdtánc vélemények, tapasztalatok – Összegzés
Summa-summarum, nagyon hálás vagyok, hogy igazi sport lett a rúdtáncból és mindennek én is részesévé váltam. Biztosan állíthatom, hogy amíg tehetem, az életem része lesz ez a mozgásforma.

 
Ha TE is megosztanád a saját történeted, véleményed, tapasztalatod a rudas világgal (névvel, vagy név nélkül), akkor a blog@poleheaven.hu e-mail címre várom 300-600 szavas üzeneted.

Kis segítség, ha szívesen írnál, de annyi minden van a fejedben:
Mit adott neked a rúdtánc? Miért kezdted el? Mi a jó benne? Számodra mi volt a legnehezebb része? Bármi, ami eszedbe jut, ami benned van ezzel az egész rudazással kapcsolatban.

Ha viszont sosem próbáltad ezt a gyönyörű sportot, de szeretnéd, akkor várunk sok szeretettel Budapesten a 7. kerületben. Infókért KATTINTS IDE!

Share:

Megtekintve: