Rúdtánc rúd - Milyet vegyek otthonra? (2. rész)

Kell otthonra egy rúdtánc rúd! Ez az a mondat, ami egyszer minden rudas száját elhagyja.
 

Kozák-Bartos Kriszta

Kozák-Bartos Kriszta

2018. október 22.

N eked is megvan az az érzés, amikor rudazol már egy ideje, teljesen beleszerettél ebbe az egész pörgés-forgásba, és legszívesebben állandóan a rúdon csüngenél?

Akkor biztos vagyok benne, hogy minimum egyszer (naponta) megfordult már a fejedben az, hogy szükséged lenne egy saját rúdra. Ilyenkor szokott jönni a rengeteg kérdés, hogy oké, de elfér-e, ha igen, akkor mégis milyet, mennyiért, honnan?
 
Az előző részben megnéztük, hogy milyen fajta rudak vannak. Most pedig nézzük meg, hogy a lakás paraméterei alapján neked milyen rúdra van lehetőséged.
 
Rúdtánc rúd - Van hely hozzá a lakásban?
Nagyon fontos, hogy legyen elég helyed a kényelmes edzéshez. A sport sajátosságából fakadóan nagyobb tér szükséges, mint más, otthon is végezhető edzéstípusoknál.
Az, hogy mekkora helyre van szükséged, nagyban függ attól, hogy milyen magas vagy. A legjobb természetesen az lenne, ha egy akkora sugarú kört tudnál szabadon hagyni, amilyen magas vagy. Ez a legtöbb esetben valljuk be, nem kivitelezhető. Így azt javaslom, hogy az egyik oldalon legyen annyi helyed, ahol elférsz úgy, hogy a rúd mellett oldalra kinyújtod a lábad, a másik oldalon pedig a tested teljes hosszában üres a tér. Ellenkező esetben rengeted energiád arra fog elmenni, hogy arra figyelsz, nehogy megüsd magad.
Ha ezt lemérted, akkor nincs más dolgod, mint kiválasztani, majd beszerelni a rudadat. Nem minden esetben lesz egyszerű, és sok esetben még olcsó sem, de mindenre van megoldás.


Rúdtánc rúd – Milyen a padló és a plafon?
Mindkettőre igaz az, hogy fixnek kell lennie! Ez a legfontosabb, egyéb esetben valószínűleg készíthetsz otthon pár rúdtáncos fail videót, ami igen vicces lehet utólag visszanézve, viszont nagyon veszélyes.
A padló talán nem is akkora probléma, bár azért a csempe és a padlószőnyeg annyira nem kényelmes, így ha van lehetőséged, akkor parketta vagy laminált padló legyen a rúd alatt. Szőnyeg semmiféleképpen.
A plafon már nagyobb problémát szokott okozni. Nézzük a lehetőségeket:

Boltíves a plafon
Ebben az esetben 2 lehetőséged van:
- Olyan rudat választasz, amit felül nem kell rögzíteni => pódiumos rúd
- Keresztben beszereltetsz egy gerendát, amihez majd tudod rögzíteni a rudat. Ha már stabil a plafonod, akkor onnantól már te döntesz, hogy mobil / fixen rögzített rudat szeretnél.

Álmennyezet
- Fúrás, faragás nélküli megoldás => pódiumos rúd
- Átfúrod / kivágod az álmennyezetet, és a normál plafonhoz rögzíted a rudat => fúrt rúd, mobil rúd
- Álmennyezet alatt keresztben gerendát szereltetsz be => fúrt rúd, mobil rúd
 
„Normál” plafon
- 4 m alatt van a belmagasság: fúrt rúd, mobil rúd
- 4 m felett van a belmagasság: fúrt rúd, vagy egyedileg legyártott mobil rúd
- Csak akkor szeretném, hogy ott legyen a rúd, amikor gyakorlok: mobil rúd
- Ne hagyjon nyomot maga után: mobil rúd

Rengeteg lehetőség van, így szerintem biztos megtalálod te is azt a megoldást, ami számodra a legjobb.
Ha pedig sikerült beszerezned a rudadat, akkor: Hajrá! Gyakorlásra fel!

Az otthoni rúdtánc tanuláshoz, gyakorláshoz segítséget a 4 részes „rúdtánc tanulás otthon” sorozatban találsz:
 
1. rész
2. rész
3. rész
4. rész

A gyakorláshoz oktató anyagot pedig ITT!
 
Ha pedig szeretnél egy szuper csapattal edzeni, akkor várunk szeretettel a Heavenben. Budapesten a 7. kerületben találsz meg minket. Bejelentkezés mindenképp szükséges ITT!

Share:

Megtekintve: