Jóga irányzatok – Melyiket válasszam? (2.rész)

Hatha, Ashtanga, Bikram, Ilyengar… Segítség, ezek mind jóga irányzatok? De melyiket válasszam, melyik irányzat illik a legjobban hozzám?

Image Description

2018. november 1.

H a eldöntötted, hogy ellátogatsz egy jógaórára, biztosan megnézted már, melyik stúdióban melyik jóga irányzatokat oktatják. A felhozatal bizony rettentő sokféle, ezért könnyen elbizonytalanodhatsz. Melyik jóga irányzatot válaszd a több tucat közül, melyik illik a legjobban hozzád? Ez a cikk ebben nyújt segítséget Neked.
 

Az előző részben megnéztük a hasonlóságokat és különbségeket, illetve a  kezdő jógázóknak javasolt irányzatokat. Most lássuk a többit:

Jóga irányzatok sportos és spirituális haladóknak
Ha sportember, haladóbb jógázó vagy, esetleg csak szereted a kihívásokat, akkor bátran kipróbálhatod a Hatha-, a Sivananda jógát, vagy bármelyik vinyásza jóga irányzatot.

A Hatha- és a Sivananda jóga körülbelül középhaladó jóga irányzatoknak felelnek meg. A Sivananda-jóga a Hatha-jóga eszköztárával dolgozik, csak fix gyakorlatsorral. Nyugaton a Hatha-jóga az egyik legelterjedtebb jóga irányzat, mivel elsősorban (a légzés és a relaxáció mellett) a testi gyakorlással kívánja a spiritualitás fejlesztését beindítani. Népszerűsége abban rejlik, hogy ez a megközelítés sokkal közelebb áll a nyugati ember gyakorlatias gondolkodásához és így könnyebben befogadható a számára.

Igazán nagy kihívást jelent az Ashtanga Vinyásza és a Vinyásza Flow (vagy csak egyszerűen Flow) haladó jóga irányzat. Mindkettő nagyon látványos jóga irányzatnak számít: a gyakorlók a légzés ütemére, dinamikusan dolgoznak, egyik pózból „áramlanak” át a másikba. A pózok gyakran szinte extrémnek tűnhetnek. De amíg az Ashtangában kötött a gyakorlatsor, addig a Flow inkább táncos jellegű, az ászanáknak nincs kötött sorrendje.

Ha spirituálisabb jóga irányzat érdekel, mert elsősorban az elméddel és a testben lévő energiaáramlással dolgoznál, nem a fizikai gyakorlással, akkor kipróbálhatsz egy Kriya vagy Kundalíni jógát. Ezekben a jóga irányzatokban már komolyabban foglalkoztok energetikával, légzéssel és meditációval is. Ha pedig a fizikai gyakorlást inkább teljesen kihagynád, akkor mindenképp a Kriya jógát válaszd.

Jóga irányzatok energikus személyiségeknek, fogyni és erősödni vágyóknak
Ha már próbáltad, és túl lassúnak találtad a fentebb említett jóga irányzatokat, illetve fogyni vagy erősödni szeretnél, akkor sem kell elkeseredned. Ilyenkor esetleg érdemes kipróbálnod a sportjógába tartozó dinamikus- vagy power jógát, illetve a forró jóga irányzatok közé tartozó Bikram-, Agni- vagy Hot jógát.

A dinamikus- vagy power jóga egy kifejezetten erősítő típusú jóga irányzat, amely során az ászanákat csak néhány légzésig tartják ki. Gyakran sok benne a kartámasz és a háterősítő gyakorlat. Lényegében az Ashtanga Vinyásza jógából nőtte ki magát, de sokkal „sportosabb” megközelítésű, szinte aerobic-jellegű az óra.

A Bikram-, az Agni- és a Hot forró jóga irányzatok is sportjógának számítanak aerobic-jellegük miatt, csak annyiban különböznek a dinamikus jógától, hogy a jóga órát felfűtött teremben tartják. A meleg fokozza az izzadást, a méregtelenítést, illetve felgyorsítja a fogyást is. Továbbá segíti a nyújtást, így könnyebben és gyorsabban érhető el a kívánt spárga vagy teljes híd. A Hot és a Bikram jóga lényegében megegyezik, viszont a Bikram kötött gyakorlatsorozattal dolgozik, az Agni jógát pedig olyan helyiségben kell végezni, ahol nem csak meleg van, de a páratartalom is magas.


A legmegfelelőbb jóga irányzat kiválasztása tehát nem könnyű, de nem is lehetetlen. Megéri többféle jóga irányzatot is kipróbálni, mert ha végül az ember megtalálja a karakteréhez és állapotához illő jógaórát, akkor a jóga gyakorlása rövid időn belül százszorosan térül meg.

A cikksorozat következő részében a különböző jóga irányzatokról lesz szó részletesebben, így ha többet szeretnél megtudni egy-egy irányzatról, figyeld a Pole Heaven oldalát. Addig pedig, ha ki szeretnéd próbálni, jelentkezz be hozzánk egy jógaórára:

Share:

Megtekintve: