Jóga irányzatok – Melyiket válasszam? (1.rész)

Hatha, Ashtanga, Bikram, Ilyengar… Segítség, ezek mind jóga irányzatok? De melyiket válasszam, melyik irányzat illik a legjobban hozzám?

Image Description

2018. október 18.

H a eldöntötted, hogy ellátogatsz egy jógaórára, biztosan megnézted már, melyik stúdióban melyik jóga irányzatokat oktatják.
 

A felhozatal bizony rettentő sokféle, ezért könnyen elbizonytalanodhatsz. Melyik jóga irányzatot válaszd a több tucat közül, melyik illik a legjobban hozzád? Ez a cikksorozat ebben nyújt segítséget Neked.

Jóga irányzatok – Hasonlóságok és különbségek
Először is érdemes leszögezni, hogy a jóga - legyen szó bármelyik jóga irányzatról – legvégső célja a magasabb rendű tudatosság elérése, vagyis a spiritualitás fejlesztése. Ebben, és a jóga alapjaibanhttps://goo.gl/1RsYU2 ) szinte – kivétel természetesen akad - minden jóga irányzat és tradíció megegyezik.

Mivel az irányzatok célja ugyanaz, így a különbségeket azokban az „eszközökben” (pl.: energetika, légzés, meditáció, fizikai mozgás) kell keresnünk, amelyek segítségével és felhasználásával a különféle jóga irányzatok szeretnék megvalósítani ezt a spirituális fejlődést. A sokféleség biztosítja, hogy mindenki megtalálja a számára testhez álló, legmegfelelőbb jóga irányzatot. Az út tehát sokféle, de a végső cél közös.

Jóga irányzatok - Kezdő jógázóknak
Ha teljesen kezdő jógázó vagy, esetleg már az idősebb korosztályba tartozol vagy komolyabb sérülésed volt, akkor is számtalan jóga irányzat közül választhatsz. Ha kifejezetten az irodai munka negatív hatásait szeretnéd ellensúlyozni vagy csak egy kis átmozgatásra vágysz, akkor a gerincjógát vagy az Ilyengar jógát neked találták ki. Ha inkább a stressz oldás érdekel, akkor számodra jó választás lehet a yin- vagy a stresszoldó jóga.

Mivel a gerincjóga a jóga és a gyógytorna keresztezéséből jött létre, az óra során a résztvevők egészen kezdő ászanákat gyakorolnak. Ezen kívül ebben a jóga irányzatban megtanulják, hogyan tudatosítsák a helyes testtartást, elsajátítják a helyes légzést és a relaxációt is.

Kezdőként az Ilyengar jóga is megfelelő választás lehet, mivel eszközök segítségével (jógatégla, heveder, szék, stb.) végzik az ászanákat, így azok könnyebben kivitelezhetőek akár egy teljesen kezdő számára is. A relaxáció és légzés ebben a jóga irányzatban is fontos szerepet kap.

A yin (vagy jin) jóga egy kifejezetten lassú, passzívabb, meditációs jóga irányzat. Mivel az ászanákban akár 5-10 percig is benne maradnak a gyakorlók, így lehetőség nyílik a test teljes ellazítására, a testben lévő energiaáramlás megtapasztalására és egyéntől függően a relaxációra-meditációra is.

A következő részben megnézzük azokat az irányzatokat, amelyek inkább haladóknak és a dinamikusabb mozgást kedvelőknek szólnak.
 
Ha kedvet kaptál egy szuper jóga órához, akkor Várunk szeretettel!

Share:

Megtekintve: