Jóga alapok – Erre számíthatsz az első jógaórádon

Ha téged is érdekel, hogy mi történik egy jóga órán, mik a jóga alapjai, miből áll egy foglalkozás, görgess lejjebb.

Image Description

2018. szeptember 20.

M ár az első órán szeretnéd megtapasztalni a jóga pozitív hatásait? Akkor jó, ha képben vagy a jóga alapokkal, így a gyakorlás lelkileg is meghatározó élmény lesz a számodra.
 

Jóga alapok - Ráhangolódás
A jóga alapjai közé tartozik az óra eleji ráhangolódás. Ez segít abban, hogy ne csak fizikailag, de lélekben is megérkezzünk az órára, tudatosan is felkészüljünk a gyakorlásra. Jóga közben ugyanis nem csak egyszerű testgyakorlatokat végzünk: az elménkkel is „dolgozunk”. A ráhangolódás végső soron az elménk „bemelegítése” légzőgyakorlatokkal, mantrázással és koncentrációval, így az egyik legfontosabb a jóga alapjai között.

Jóga alapok - Átmozgatás
Az elme felkészítése után a következő jóga alap gyakorlat a test átmozgatása, vagyis bemelegítése. Ez csakúgy, mint minden más testmozgásnál, a sérülések kialakulását hivatott megakadályozni, valamint felkészíti a szervezetet a nagyobb terhelésre. Ez azt jelenti, hogy az átmozgatáskor többek között növekszik a pulzus és az oxigénfelvétel. Bemelegszenek az izmok és az ízületek, illetve nő az izmok vérellátottsága is – ezért a jóga alapjai között semmiképp sem elhanyagolható ez a pont.

Jóga alapok - Az ászanák gyakorlása
Ászanáknak nevezzük azokat a pózokat, amelyeket jógagyakorlás közben csinálunk. Ezek a pózok egyszerre hatnak fizikai és lelki síkon. Egyrészt a csakrák és a belső szervek, másrészt magának az elmének a működését befolyásolják. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy az ászanák végrehajtásában az egész lényünkkel részt vegyünk. Ez azt jelenti, hogy ne csak fizikailag végezzük a mozdulatokat, de az elménkkel is folyamatosan kövessük azokat, figyeljük meg a testben létrejövő változásokat – ebben rejlik a jóga alapok harmadik titka.

Jóga alapok - Relaxáció
A jóga alapjai között, habár az utolsó, nem kevésbé fontos a relaxáció, amivel minden jógaóra végződik. A relaxáció során megtanuljuk, hogyan lehet nap közben alvás nélkül is megpihenni, testileg és lelkileg ellazulni, feltöltődni. Ebben a pihentető állapotban törekedni kell rá, hogy elengedjünk minden gondolatot és érzést, ezáltal az elménk is lehetőséget kap rá, hogy néhány percre „kikapcsolhasson” és megpihenhessen a mindennapi, rohanó életünk során.
A jóga alapok biztosítják, hogy a jóga ne csak egy hétköznapi testmozgás, de egy meghatározó lelki élmény is legyen egyben. Ha Te is szeretnéd ezt megtapasztalni, várunk sok szeretettel stúdiónkba egy reggeli jógaórára, amire itt tudsz bejelentkezni:

 
https://goo.gl/PZ7w8f

 Amennyiben kérdésed lenne, küldj nekünk üzenetet a blog@poleheaven.hu e-mail címre.

Share:

Megtekintve: