A rúdtánc fogyaszt vagy izmosít? Mi az igazság? (2. rész)

Nyakunkon a bikini szezon, viszont sosem késő elkezdeni formálni az alakod. A nagy kérdés, hogy a rúdtánc fogyaszt vagy izmosít?
 

Kozák-Bartos Kriszta

Kozák-Bartos Kriszta

2018. június 11.

A z előző bejegyzésemben már beszéltünk róla, hogy a rúdtánc egyszerre fogyaszt és izmosít is, tehát egy tökéletes lehetőség, ha olyan testmozgást keresel, amivel nőies, mégis izmos formát tudsz építeni magadnak.
 

Rengetegen gondolkodnak azon, hogy kipróbálják-e ezt a gyönyörű sportot. Sokan el is látogatnak egy rúdtánc stúdióba, majd sok esetben nem térnek vissza soha többet.
Az igazság az, hogy ez a sport rengeteg kitartást igényel, fizikailag és mentálisan is próbára tesz bennünket. Én azt vallom, hogy ha elsőre elmondom a legrosszabb részét, és fel tudsz készülni rá, akkor már nem ér meglepetés, és könnyebben veszed az akadályokat.
 
Nézzünk 4 olyan alapvető „kiszállási” pontot, amikor hatalmas szükség van arra, hogy tudd és lásd, van tovább.
 
A rúdtánc fogyaszt vagy izmosít? Mi az igazság?
Az első óra előtt: – Mindenki engem fog nézni hogy milyen vékony / husi vagyok.
Biztosíthatlak róla, hogy senki sem fogja azt nézni, hogy milyen az alakod. Mindenki azért jön, hogy csinosabb legyen. Pont az a jó a rúdtáncban, hogy bárki elkezdheti,  kivétel nélkül mindenki kiteljesedhet benne.
 
A rúdtánc fogyaszt vagy izmosít? Mi az igazság?
Az első óra után: – Segítség, nem bírom el magam!
Aki elkezd rúdtáncra járni, az már az első óráján látni fogja, hogy ez bizony nem egy lazsálós sport. Egyszerre kell használnod a tested és az agyad is, össze kell raknod fejben azt, hogy mit mi után kell csinálnod.
Ilyenkor a legnagyobb problémát az jelenti, hogy az ember nem bírja el a saját súlyát. Ez teljesen természetes az elején, hiszen nem egy hétköznapi mozdulat az, hogy egy 45mm-es krómozott rudat szorongatva pörög-forog az ember, viszont erre is van megoldás. Amíg megerősödik a szorítás, addig is lehet más rudas gyakorlatokat csinálni.
Én annak a híve vagyok, hogy sosem erőltetek semmit, ha nagyon nem megy, elengedjük a gyakorlatot, és visszatérünk rá 2-3 óra múlva.
Nyilván az elemek jelentős része egymásra épül, így muszáj megtanulni, de vannak azok az esetek, amikor bizony mennünk kell tovább egy másik szálon, és visszatérni akkor, ha rendeződtek az erőviszonyok.
 
A rúdtánc fogyaszt vagy izmosít? Mi az igazság?
A kezdő szint végén: – Nem tudom fellendíteni a lábaim.
Nálunk a kezdő szint végén, nagyjából 14-18 óra után jön el az a pont, amikor megtanuljuk hogyan kell fejjel lefelé menni.  Azt tapasztaltam eddigi pályafutásom alatt, hogy itt van egy újabb elakadási pont. A szorítás már elég erős, a vállöv izmai is kellően megerősödtek, viszont a törzsizmok sok esetben elmaradnak a fejlődésben. Ilyenkor két út van. Extra erősítéssel meggyorsítjuk a folyamatot, vagy haladunk tovább olyan elemekkel, amiknek a kivitelezéséhez nem szükséges megfordítani a törzset 180°-ban, és időről időre rápróbálunk a fejjel lefelé keresztre.
 
A rúdtánc fogyaszt vagy izmosít? Mi az igazság?
A középhaladó szint elején: – Nagyon fájnak bizonyos elemek
Abban alapvetően kiegyezhetünk, hogy a rúdtánc kemény csajoknak való sport. Nem árulok el nagy titkot azzal, ha leírom, igenis fáj, ahogy a rúdhoz nyomódik a bőrünk, viszont nagyon nem mindegy, hogy mennyire fáj, mert van az a szint, amivel már nem tud az ember dolgozni.
A nagyon vékony lányoknál általában a kiálló csípőlapát, illetve a kulcscsont szokta a legnagyobb problémát okozni, így egy-egy elemnél a rutintalanságból fakadóan sokszor megnyomódik, és ez igen kellemetlen. Akin pedig plusz kilók vannak has és combtájékon, azok esetében a problémát pont az okozza, hogy sokkal jobban odatapadnak a rúdhoz, és sok esetben nem férnek el a combjuktól. Ezt magamon is tapasztaltam, hiszen nem kevés plusz súllyal kezdtem el a sportot.
Ha ezeken túljutsz, kevés esetben döntesz úgy, hogy mégsem ez a te sportod. Természetesen a későbbiekben is vannak hullámvölgyek, de mire elérsz odáig, lelkileg megerősödsz annyira, hogy könnyedén vedd az akadályokat.

A sorozat következő két részében elhozok nektek 2 nőt, Fruzsit és Klárit, akiket személyesen ismerek, és végigasszisztáltam a változásukat. Mindketten küzdöttek azzal, hogy elfogadják magukat. Mára bátran állíthatom, hogy két tökéletesen elégedett szupergirl néz a tükörbe.
 
Ha kedvet kaptál egy szuper rúdsport edzéshez, akkor várunk Téged sok szeretettel Budapesten a 7. kerületben, a Wesselényi utcától pár percre.
Érdekelnek a részletek!

Kérdésed lenne? Várom üzeneted a blog@poleheaven.hu e-mail címre.

Share:

Megtekintve: