A jóga hatásai – Miért jó a jóga?

A jóga pozitív hatásai nem korlátozhatóak csupán a testre és a fizikai megtapasztalásokra. Hogy pontosan mik a jóga pozitív hatásai?

Image Description

2018. október 4.

H abár a legtöbben a fizikai hatásai miatt kezdik gyakorolni a jógát, a jóga pozitív hatásai nem korlátozhatóak csupán a testre és a fizikai megtapasztalásokra. Sőt, a jóga a legnagyobb változásokat (még ha nem is olyan látványosan) az elmében és a lélekben indítja el.

A jóga hatásai a testre
Bárkit is kérdeznél a jógázók közül, szinte biztosan az első helyen említenék a jóga jótékony fizikai hatásait. Ez persze csak a jóga egyik „mellékhatása”, mivel a jóga igazából az elmével való „munkát” célozza meg a testmozgás segítségével.
A jógapózok rendszeres gyakorlásától egyszerre lesz a test erős és hajlékony. Ez egyben azt is jelenti, hogy a jóga rendkívül jó alakformáló - felgyorsíthatja a fogyást vagy éppen segíthet a szálkásabb, izmosabb fizikum létrehozásában. Ezen kívül a jóga javítja a testtartást, mivel többek között megerősíti a törzset és a mélyhátizmokat is, illetve javul a koordináció és az egyensúlyérzék.
De itt még nincs vége: A jóga közbeni gerinccsavarások, előrehajlások és fordított testhelyzetek préselik, vagyis átmasszírozzák a belső szerveket, aktiválják a testben lévő mirigyeket, így beindul a szervezetben a méregtelenítés. Ritkán említik a jóga hatásai között, hogy javítja az emésztést, ezért kiválóan kezelhetőek vele a különböző emésztési panaszok, például a székrekedés és puffadás is.

A jóga hatásai az elmére
A jóga elmére gyakorolt hatásai között az első, és talán a legfontosabb a jógázók számára, hogy oldja a stresszt és a szorongást. Ezzel egyidejűleg pedig lecsendesíti az elmét is. Ennek a két jóga hatásnak rendkívül fontos szerepe van a modern ember hétköznapjaiban. A folyamatos stressz ugyanis, ha nem fektetünk kiemelt figyelmet a stresszoldásra, tucatnyi egészségügyi probléma (például gyomorégés, legyengült immunrendszer vagy akár magas vérnyomás) kialakulásához vezethet.
A jóga további hatásaiként növelhető a koncentrációs képesség, valamint az önfegyelem és az akaraterő is. Ezek mind sokszor alábecsült képességek, viszont a mindennapi életben rendkívül fontosak – akár egy fogyókúra végigcsinálásához vagy egy munkahelyi határidős feladat elvégzéséhez.

A jóga hatásai a lélekre
Akármennyire furán hangzik, a jóga a lélekre is jó hatással van. Segíti a pozitív énkép kialakulását, mivel rávezet, hogyan fogadjuk el önmagunkat, a pozitív és a negatív tulajdonságainkat egyaránt. Ezen kívül a jóga hatásai között fontos megemlíteni, hogy növeli az önértékelést és az önbecsülést, ezért mindenki számára ajánlott, aki szeretne egy kicsit magabiztosabb lenni a hétköznapok során.
A jógapózok légzésre történő, folyamatos áramlásával – hasonlóan például a tánchoz - elősegíthető és fejleszthető az önkifejezés képessége. Másrészt az ászanák gyakorlásával növekszik az elfogadásunk és megértésünk nem csak önmagunk, de embertársaink iránt is, így a jóga képes megerősíteni minket az emberi kapcsolatainkban is.

A jóga tehát teljes körűen hat, az egész testre, elmére és lélekre egyaránt. Bizonyos hatásokat (például az izomlázat) akár már az első óra után is megtapasztalhatjuk, míg a jóga más hatásainak gyümölcsét csak a rendszeres gyakorlás hozza meg.
 
Ha Te is szeretnéd ezeket megtapasztalni, jelentkezz be hozzánk egy jóga órára:

https://goo.gl/PZ7w8f

Hogy mire számíthatsz az első órádon, arról pedig itt olvashatsz:

https://goo.gl/89kBKz

Share:

Megtekintve: